Verschillende zeepjes

‘Wat zit hier eigenlijk allemaal in?’ vroeg ik mezelf af terwijl ik voor de vijfde keer vandaag mijn handen waste met een stuk zeep in de vorm van een vis. Ja, er bestaan visvormige stukken zeep. In deze tijd rondom het coronavirus is er volop media-aandacht voor het wassen van je handen en zijn de zeeppompjes niet aan te slepen. Maar wat voor soorten zeep zijn er eigenlijk, en waar worden ze van gemaakt? Scrol door met je schoongewassen handen om daar achter te komen!

Zonder al te veel in detail te gaan over de scheikundige samenstelling van zeep is het goed om te weten dat zeep uit een tweetal bestandsdelen bestaat. Zeep wordt namelijk gemaakt door de chemische reactie tussen een alkali/loog (…een wat?) en een vet of olie. Bij natuurlijke zeep komt het vet of de olie van planten of dieren. In het geval van synthetische zeep (zoals veel soorten wasmiddel) wordt er gebruik gemaakt van aardolie. Synthetische zepen heten officieel geen zeep, aangezien ze geen zeep bevatten.

Oke, tot zover de uitleg over de bestandsdelen van zeep (vragen achteraf graag). Dan is er nog het verschil tussen een stuk zeep en vloeibare zeep. Beide soorten zeep doen hun werk prima: ze doden bacteriën en reinigen je handen. Aan vloeibare zeep worden vaak middelen toegevoegd zodat het beter schuimt, vloeibaar blijft en een mooie kleur houdt. Zo lijkt het alsof deze beter reinigen, maar in werkelijkheid maakt dit geen verschil. In openbare ruimtes zul je niet snel een stuk zeep aantreffen. Als de zeep niet voldoende tijd krijgt om op te drogen zullen bacteriën zich namelijk voort kunnen planten in het water. Thuis heb je dit probleem echter niet, en heeft een stuk zeep juist voordelen. Zo gebruik je minder plastic (geen flessen) en gebruik je minder snel teveel zeep bij het wassen van je handen.

Wist je dat… zeepflessen vaak een extra grote opening hebben zodat er meer uitkomt dan dat je eigenlijk nodig hebt? Je begrijpt vast wel waarom zeepproducenten dit doen.

Wil je een bewuste keuze maken voor de zeep waarmee jij je handen wast? Let dan voornamelijk op de ingrediënten. Zo zijn natuurlijke zepen beter voor het milieu (wanneer je ze door de gootsteen spoelt) en beter voor je huid dan hun synthetische broertjes (of zusjes). In onze webshop zullen we bij zeep altijd aangeven waar deze van gemaakt is.

Ook bij Shopaware letten we op de ingrediënten van onze producten. Zo kijken we onder andere naar hun herkomst en hun impact op de natuur. Benieuwd wat we verder doen om te zorgen dat jij bewust kan winkelen? Lees dan onze blog hierover!

Meer lezen?

Wat leuk dat je onze webshop bezoekt!

Onze producten zijn er bijna, nog eventjes geduld! Voor nu verwijzen je graag naar onze social media!

Wat leuk dat je onze webshop bezoekt!

Nu we jouw aandacht toch hebben zouden we je willen vragen om onze enquête in te vullen. Met de resultaten daarvan kunnen we ons assortiment en communicatie nog beter op jouw wensen afstemmen!