Verpakkingsmateriaal

Een doorn in het oog voor iedereen die zo weinig mogelijk afval wil produceren: plastic verpakkingen. Gelukkig zijn er tegenwoordig genoeg alternatieven, maar let wel op waar je deze vervolgens weggooit!

Vol goede moed wacht je op je pakketje met duurzame producten nadat je hebt besloten om je consumentenleven te beteren. Tijdens het aannemen en uitpakken van je pakketje ben je toch enigszins teleurgesteld. De doos is van niet-gerecycled karton en is gevuld met opvulchips en plastic luchtkussentjes. Zonde, en vooral onnodig.

De duurzame(re) alternatieven zijn aan een flinke opmars begonnen. Steeds meer bedrijven maken gebruik van composteerbare verpakkingen zoals zogeheten ‘bioplastics’. Bij dit laatste moeten we een kleine kanttekening maken. Ondanks dat er verschillende keurmerken op deze verpakkingen staan (zoals het kiemplant- of OK compost-logo) moet je deze plastics niet zomaar op je composthoop of plantenbak stoppen. Deze biologisch afbreekbare plastics zijn namelijk alleen geschikt voor industrieel composteren, en moeten dus bij het GFT-afval. Ook het plastic-afval is geen goede bestemming aangezien dit ten koste gaat van de zuiverheid van het ‘normale’ plastic, gezien de andere samenstelling. The more you know!

Ook bij de opvulchips is het belangrijk dat je goed oplet. Naast de klassieke opvulchips van plastic zijn er tegenwoordig ook biologisch afbreekbare varianten. Een groot deel van de chips heeft dezelfde eigenschappen als de bio plastics hierboven, en moeten dus bij het GFT-afval. Er is echter ook een deel dat wél thuis te composteren is. Deze chips lossen op in water en vergaan in de grond.

Heel veel informatie, maar hoe weet ik wanneer ik het goed doe? (Web)winkels die voornamelijk duurzame producten aanbieden hebben vaak een toelichting over het gebruikte verpakkingsmateriaal. Deze kun je raadplegen om te kijken met wat voor materiaal je te maken hebt. Staat er geen informatie op de website en niet op de verpakking zelf? Ga er dan vanuit dat het gewoon bij het reguliere afval moet (dus papier, plastic of restafval).

Bij Shopaware zijn we een groot voorstander voor duurzame alternatieve voor verpakkingsmateriaal. Het liefst gebruiken we organisch materiaal dat bij jou in de tuin, of in de plantenbak, vergaat. Is dat niet mogelijk? Dan gebruiken we materialen die wel op industriële wijze kunnen worden gecomposteerd. We houden continu de ontwikkelingen in de gaten om te kijken waar we nog verder kunnen verduurzamen!

Meer lezen?

Wat leuk dat je onze webshop bezoekt!

Onze producten zijn er bijna, nog eventjes geduld! Voor nu verwijzen je graag naar onze social media!

Wat leuk dat je onze webshop bezoekt!

Nu we jouw aandacht toch hebben zouden we je willen vragen om onze enquête in te vullen. Met de resultaten daarvan kunnen we ons assortiment en communicatie nog beter op jouw wensen afstemmen!