De duurzame jungle

Gezien de klimaatverandering wordt duurzaamheid steeds belangrijker, maar wat betekent het nu eigenlijk? Wanneer is een product echt duurzaam en wanneer wordt de term vooral gebruikt als verkooppraatje?

Er gaat tegenwoordig geen dag voorbij of het woord duurzaamheid komt langs. Op TV, in het nieuws, op social media, het is overal. Het begrip duurzaamheid wordt echter lang niet altijd hetzelfde gehanteerd. De VN-commissie Brundtland definieerde duurzaamheid in 1987 als volgt:

“Duurzame ontwikkeling is een ontwikkeling die voorziet in de behoeften van de huidige generatie, zonder de behoeften van toekomstige generaties, zowel hier als in andere delen van de wereld, in gevaar te brengen”.

Als we dit vertalen naar producten, houdt dit dus in dat we de producten op zo’n manier maken, gebruiken en afdanken dat volgende generaties hier geen last van ondervinden.

In theorie klinkt dit niet heel ingewikkeld, in de praktijk is het helaas minder eenvoudig. De term duurzaamheid wordt namelijk te pas en te onpas gebruikt op allerlei producten. Als consument lijkt het dat je het goede doet door een product te kopen waar in grote letters ‘duurzaam’ onder staat. Grote kans dat je er ook een hogere prijs voor hebt betaald, maar voor wat? Dat is lastig te achterhalen, met name omdat duurzaamheid niet uit te drukken is in één cijfer.

Hoe houd ik dan het overzicht in de jungle van zogenaamd duurzame producten? Wees vooral kritisch en kijk verder dan alleen het woordje ‘duurzaam’. Wat doet het bedrijf écht voor het klimaat en haar mensen en wat zeggen andere websites over het bedrijf? Dit laatste kun je doen door ervaringen van anderen te lezen die ook op zoek waren naar duurzame producten.

Bij Shopaware zijn we bewust van het doolhof rondom het thema duurzaamheid. Daarom gaan we er voor zorgen dat de impact van onze producten in één oogopzicht duidelijk is. Benieuwd hoe we dit (gaan) doen? Blijf ons volgen via onze sociale media kanalen!

Meer lezen?

Wat leuk dat je onze webshop bezoekt!

Onze producten zijn er bijna, nog eventjes geduld! Voor nu verwijzen je graag naar onze social media!

Wat leuk dat je onze webshop bezoekt!

Nu we jouw aandacht toch hebben zouden we je willen vragen om onze enquête in te vullen. Met de resultaten daarvan kunnen we ons assortiment en communicatie nog beter op jouw wensen afstemmen!