Bewust winkelen

Van veel producten die je regelmatig koopt weet je eigenlijk maar weinig. Waar is het gemaakt? In wat voor omstandigheden? Welke materialen zijn er gebruikt? Wij zorgen voor een antwoord op dit soort vragen zodat jij bewust kan winkelen.

Heel veel van je boodschappen zul je op dit moment doen zonder er echt bij na te denken. Bij grotere uitgaven zul je wellicht wat meer onderzoek doen naar de prijs/kwaliteitverhouding van verschillende producten. Maar bij huishoudartikelen en wekelijkse boodschappen is dit vaak niet het geval. Hiervoor zijn een hele hoop redenen te verzinnen maar laten we ons voor nu focussen op een aantal. We gaan er even vanuit dat je een bewuste keuze wil maken bij het doen van je boodschappen, wat ontbreekt er dan vaak? Juist, informatie. Op dit moment wordt een productkeuze vaak gebaseerd op de prijs, de merknaam, verhalen van anderen en (als je deze op voorhand weet) de kwaliteit. Met een klein beetje geluk staat er (bijvoorbeeld bij voedsel) op uit welk land het product afkomstig is.

Met zo weinig informatie is het lastig om een bewuste keuze te maken op het gebied van mens, planeet en dier. Om op die gebieden een weloverwogen keuze te maken kun je jezelf afvragen waar het product is gemaakt en hoe de omstandigheden daar zijn. Maar ook welke materialen er gebruikt zijn, welke impact het transport heeft op het klimaat en hoe goed het product te recyclen is. Voor de een weegt de natuur zwaar mee, de ander vindt het weer belangrijker dat de arbeidsomstandigheden goed zijn. Door de consument te voorzien van productinformatie op verschillende gebieden kan deze een bewustere keuze maken bij de aankoop.

Ondanks dat deze informatie op dit moment vaak niet makkelijk te vinden is, kun je een deel hiervan wel opzoeken. Zo kun je bij merken die je regelmatig koopt een klein onderzoekje doen naar hun duurzaamheidsbeleid. Bedrijven die hier trots over schrijven doen vaak meer dan een bedrijf waar je amper iets kan vinden over bijvoorbeeld hun impact op het klimaat. Hierbij geldt wel, wees kritisch op wat het bedrijf zegt. Wat duurzaamheid inhoud en hoe dit soms als verkooppraatje wordt gebruikt lees je in onze vorige blog ‘De duurzame jungle’.

Bij Shopaware willen we deze bewuste consument helpen met het maken van een weloverwogen keuze. Door producten op een overzichtelijke wijze te beoordelen op verschillende punten, bieden wij informatie die een bewuste keuze mogelijk maakt. Benieuwd hoe we deze informatie verzamelen en de producten beoordelen? Houd ons in de gaten via social media!

Meer lezen?

Wat leuk dat je onze webshop bezoekt!

Onze producten zijn er bijna, nog eventjes geduld! Voor nu verwijzen je graag naar onze social media!

Wat leuk dat je onze webshop bezoekt!

Nu we jouw aandacht toch hebben zouden we je willen vragen om onze enquête in te vullen. Met de resultaten daarvan kunnen we ons assortiment en communicatie nog beter op jouw wensen afstemmen!